A gastritis ocorre cando o revestimento do estómago resulta inchado ou inflamado. Esta pode durar só por un curto tempo (gastritis aguda) ou perdurar durante meses ou anos (gastritis crónica).
As causas máis comúns de gastritis son: certos medicamentos, como acedo acetilsalicílico (aspirin), ibuprofeno ou naproxeno e outros fármacos similares; consumo excesivo de alcol ou infección do estómago cunha bacteria chamada Helicobacter pylori.
Os síntomas que se poden notar son: inapetencia, náuseas e vómitos, dor na parte superior do ventre ou o abdome.
Se a gastritis está a causar sangrado do revestimento do estómago, os síntomas poden incluír: feces negras ou vómitos con sangue ou material con aspecto de café moído.
Existen diversos tipos de gastritis. Segundo a morfoloxía, clasifícanse en:
- Gastritis fúndica.
- Gastritis antral.
- Gastritis corporal media.
- Pangastritis (cando existe unha afección total).
Atendendo ao tempo de evolución, clasifícanse en agudas e crónicas. As gastritis agudas clasifícanse en flemonosas e hemorráxicas. As gastritis crónicas clasifícanse en causadas por H. pylori, linfocitarias, eosinófilas e granulomatosas. (Información complementaria sobre os tipos de gastritis).
A gastritis é etiológicamente multifactorial, observándose que nun só paciente poden intervir múltiples factores tanto exógenos como endóxenos, dos que o máis común é a infección por Helicobacter pylori.
A gastritis é etiológicamente multifactorial, observándose que nun só paciente poden intervir múltiples factores tanto exógenos como endóxenos, dos que o máis común é a infección por Helicobacter pylori.
A infección por Helicobacter pylori calcúlase que afecta a metade da poboación mundial, con maior prevalencia en países en desenvolvemento, chegando a cifras ata do 90%, asociada a niveis socio económicos baixos, adquiríndose a idades máis temperás en comparación cos países desenvolvidos.
No hay comentarios:
Publicar un comentario